Jeanne Oosting Prijzen

WINNAARS JEANNE OOSTING PRIJZEN 2020: MARIA ROOSEN EN JANINE VAN OENE


De Jeanne Oosting Prijzen 2020 worden toegekend aan beeldend kunstenaars Maria Roosen en Janine van Oene. De jury, bestaande uit collega-kunstenaars Hadassah Emmerich, Tim Ayres en Lieven Hendriks, koos voor Roosen en Van Oene op grond van eigenheid en vitaliteit. De jury is onder de indruk van de uitgesproken en eigen positie die ze met hun werk innemen.

De Prijs is een stimulans voor kunstenaars die figuratie betrekken in hun werk. Maria Roosen en Janine van Oene ontvangen elk een geldbedrag van € 7.500 en een bijzondere bronzen penning ontworpen door Jennifer Hoes. 

Maria Roosen (1957)

Maria Roosen ontvangt de Jeanne Oostingprijs voor haar treffende aquarellen die vaak aan de basis liggen van haar ruimtelijke werk. De jury vindt vooral de uitdrukkingskracht en de scherpte van de aquarellen bijzonder. Binnen het medium van aquarel is Roosen effectief en maakt ze werk dat zonder al te veel opsmuk stoer en vrouwelijk tegelijk is. Maria Roosen is een prachtige aanvulling op de lijst van eerdere winnaars.

Janine van Oene (1988)

Janine van Oene wint met haar schilderijen waar handschrift en decoratie, abstractie en figuratie moeiteloos samenkomen in het avontuur van het schilderen. Van Oene balanceert met haar schilderijen op een grens van herkenbaarheid dit zorgt voor een bijzondere spanning. Ze weet een nieuw gezicht te geven aan figuratieve kunst die de jury graag beloont. Daarnaast is Van Oene een schilder die in haar beginnende korte carrière al voor veel jongere kunstenaars een voorbeeld is. De jury hoopt dat de Jeanne Oosting Prijs kan bijdragen in de voortzetting van haar avontuurlijke werk.

De Jeanne Oosting Prijs is één van de oudste kunstprijzen, mogelijk gemaakt door een legaat van de kunstenares en naamgeefster Jeanne Oosting. In 50 jaar is meer dan 400.000 euro prijzengeld uitgekeerd. Door oud-winnaars wordt juist de bekroning door collega kunstenaars als uniek ervaren, een prijs van kunstenaars voor kunstenaars. 

Onder de prijswinnaars van de laatste 20 jaar bevinden zich talloze grote namen uit de Nederlandse schilderkunst.

Lees hier meer over de Jeanne Oosting Prijzen en zijn winnaars.