Menu

Pers

Eindhovens Dagblad, 3 juni, Kunst voor een breed publiek
Eindhovens_Dagblad_03.06.2016

 

De Telegraaf, 3 juni 2016, Stan Huygens journaal
Telegraaf_03.06.2016

 

Het Parool, 2 juni 2016, KunstRAI laat zich niet kisten

Parool_02.06.2016

De Telegraaf, 31 mei 2016, Kersentuin op Kunstrai door Paola van de Velde

Telegraaf_31.05.2016

 

Culturetrip.com heeft de KunstRAI in 2014 uitgeroepen tot het tweede evenement van Amsterdam op het gebied van kunst en cultuur, na het Holland Festival. Zie: culturetrip.com

Persbericht: 32e Editie KunstRAI (2016)

De 32e editie van de KunstRAI belooft een levendig en dynamisch evenement te worden voor kunstkenners, verzamelaars en liefhebbers. De langstlopende beurs voor hedendaagse autonome en toegepaste kunst vindt plaats van woensdag 1 tot en met zondag 5 juni 2016. In nauwe samenwerking met de nieuwe advies- en selectiecommissie, bestaande uit galeriehouders Jan van Hoof, Rob Koudijs, Rob Malasch, Eduard Planting, Esther Munsters en Fleur Shekel, is dit jaar veel aandacht besteed aan het neerzetten van een up-to-date concept voor de KunstRAI.

De KunstRAI profileert zich als breed georiënteerde kunstbeurs met een hedendaagse benadering van kunst: een bewuste keuze die past bij een tijd die gekenmerkt wordt door crossovers, diversiteit, tolerantie en integratie. In de visie van de KunstRAI bepalen naast de autonome kunst ook toegepaste kunst, design, film, video, performances en nieuwe media het gezicht van de beeldende kunst in de 21ste eeuw.

Een nieuwe huisstijl en campagnebeeld gaan het concept van de KunstRAI uitdragen. Ook in het randprogramma kijkt de KunstRAI met een open blik naar actuele crossovers tussen verschillende kunstdisciplines. Galeriehouder Rob Malasch organiseert een backstage-presentatie in samenwerking met het jonge Amsterdamse platform WOW, dat onder meer een broedplaats is voor afgestudeerden van Amsterdamse kunstopleidingen. Beeldenplein de Kersentuin wordt wederom vormgegeven door Annelien Kers in samenwerking met verschillende academies.

Met Focus Berlin doet de KunstRAI de oude traditie herleven om buitenlandse galerieën als groep uit te nodigen om deel te nemen aan het evenement. Een achttal Berlijnse galerieën zal een verrassende bijdrage leveren aan de KunstRAI. De Duitse Ambassadeur Franz Josef Kremp zal in dit kader de KunstRAI op woensdag 1 juni openen.

Het succesvolle jaarlijkse KunstRAI diner, waar galeriehouders en partners hun beste relaties voor uitnodigen, wordt vanzelfsprekend in ere gehouden en vindt plaats op zaterdagavond 4 juni.

De KunstRAI wil in 2016 met een frisse en open blik op kunst ruimte bieden aan een breed-geïnteresseerd publiek om in een uitnodigende sfeer kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van autonome en toegepaste kunst en design.

Voor meer informatie:

Inhoud en deelnemers: Mark Slegers (06 532 632 79)
Organisatie en technische vragen: Erik Hermida

Kijk voor meer informatie op www.KunstRAI.nl

Historie KunstRAI

De KunstRAI is in 1985 opgericht door Wim van Krimpen, die de beurs organiseerde vanuit de speciaal daarvoor opgerichte Stichting Kunstbeurs. In 1991 nam Jaap Witzenhausen de organisatie voor één jaar over, waarna Stichting Kunstbeurs de organisatie in handen legde van Erik Hermida.

In 1994 droeg Stichting Kunstbeurs de titel KunstRAI over aan de RAI en werd opgeheven. In 1997 nam Amsterdam RAI ook de titel Art Amsterdam over. De naam Art Amsterdam werd als ondertitel aan KunstRAI toegevoegd.

Van 1992 tot en met 2002 werd de beurs in opdracht van Amsterdam RAI georganiseerd door Erik Hermida, waarna Anneke Oele het stokje overnam. In 2006 liet de RAI de naam KunstRAI vallen en ging de beurs verder als Art Amsterdam.

In 2010 nam Anneke Oele afscheid en werd Edo Dijksterhuis als organisator aangesteld. Hij besloot om na de beurs van 2011 een nieuwe richting in te slaan. De Art Amsterdam zou in 2012 naar een nieuwe locatie verhuizen in Amsterdam-Noord en plaatsvinden in een andere periode (september). De beurs zou compacter worden met een meer internationaal karakter.

Toen dit bekend werd besloot een aantal galeriehouders om de KunstRAI nieuw leven in te blazen en deze in overleg met Amsterdam RAI op de traditionele locatie en in de gebruikelijke periode (mei/juni) te organiseren. Erik Hermida werd gevraagd om samen met galeriehouder Mark Slegers de organisatie op zich te nemen. Voor dit doel is Stichting Kunstbeurs opnieuw opgericht. De beurs profileert zich als een nationale beurs die een breed overzicht geeft van de diversiteit en kwaliteit in de hedendaagse autonome en toegepaste kunst.