Menu

Events

Focus Antwerpen

Na het succesvolle Focus Berlin is dit jaar Antwerpen gaststad opde KunstRAI. Op het Focus Antwerpen Plein presenteert zich een viertal galerieën uit de stad: Beyond, Van Campen & Rochtus, Schoots & Van Duyse en Leonhard’s Gallery. Een mooie gelegenheid om met deze galerieën en hun kunstenaars in Amsterdam kennis te maken!

Outsider Art
Foto: Shinichi Sawada, één van de Outsider Art kunstenaars van wie werk getoond wordt op het Outsider Art Plein op de KunstRAI
Een van de pleinen staat dit jaar in het teken van Outsider Art.
Op het Outsider Art Plein wordt speciale aandacht besteed aan het gelijknamige museum, gevestigd in de Hermitage in Amsterdam. Ook staan er twee gespecialiseerde galerieën: Hamer en Herenplaats.

PROGRAMMA: Kunsthistorica Kati Wieg gaat iedere middag om 13.30 uur in gesprek met verzamelaars, kunstenaars en specialisten op het gebied van Outsider Art. Aan tafel ook vertegenwoordigers van onder meer musea, galeries, ateliers, universiteiten, academies en veilinghuizen. Klik hier voor het  programma van lezingen en discussies over Outsider Art.
Op donderdagmiddag 1 juni en vrijdagmiddag 2 juni van 17.00 tot 17.30 uur geeft Hans Looijen, directeur van het Outsider Art Museum, een rondleiding door de presentatie (maximaal 15 mensen). Op 1 en 2 juni zijn er van 19.00 tot 19.45 uur lezingen in de zaal boven de entree, op 3, 4 en 5 juni van 12.00 – 12.45 uur.

A Curious Affair en het Kunstkabinet

Ten behoeve van de startende verzamelaar met liefde voor kunst maar een kleine beurs, wordt een Kunstkabinet ingericht waar werk tot € 1.500,- van veel deelnemende galerieën te vinden zal zijn. Qlick Editions organiseert op donderdagavond 1 juni tevens een avondprogramma voor jonge kunstliefhebbers getiteld ‘A Curious Affair’. Er zal onder andere een cross-over tussen beeldende kunst en klassieke muziek plaatsvinden:  “24Classics presents Club Classique”, met een uitvoering van Sjostakovitsj.  De avond wordt afgesloten met een nachtelijke rondleiding met zaklampen over de beurs. Geïnteresseerden kunnen zich voor deze avond aanmelden.

De Kersentuin
Foto: De Kersentuin in 2016
De Kersentuin toont, na een twee succesvolle edities, dit jaar opnieuw de levendigheid en diversiteit binnen de hedendaagse beeldhouwkunst, dit jaar met het thema: dieren. De backstage presentatie toont het werk van uiteenlopende kunstenaars, zowel aanstormend talent als gevestigde namen, geselecteerd door Annelien Kers (eigenaar KERSGALLERY en artistiek coördinator De Vishal in Haarlem). Prettige bijkomstigheid: Alle getoonde werken zijn te koop met de KunstKoop van het Mondriaan Fonds.

WOW

Foto: Presentatie WOW op de KunstRAI 2016, met werk van Winde Rienstra
Op instigatie van Rob Malasch gaan we dit jaar nogmaals een samenwerking aan met het het jonge Amsterdamse platform WOW, dat onder meer een broedplaats is voor afgestudeerden van Amsterdamse kunstopleidingen. Jonge kunstenaars inspireren elkaar, maar wonen en werken ook samen. Dit resulteert in een kunst die een cross-over is van beeldende kunst, mode, design, muziek en film.

Gerrit Rietveld Academie

Foto: werk van Hrafnkell Guðmundsson, 1-25, May 2017, Gerrit Rietveld Academie (stand 70)
De studenten van de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie werken steeds vaker samen met wetenschappelijke en culturele instituten.

Wat dat voor bijzondere projecten oplevert is straks te zien in een backstage presentatie op de KunstRAI. Kunst en ontwerp spelen dankzij nieuwsgierige en onderzoekende kunststudenten een nieuwe rol binnen het grotere geheel van de samenleving!

Veel jonge galerieën op de KunstRAI
De jeugd heeft de toekomst! Dit jaar presenteren veel jonge galerieën zich op de KunstRAI in een zogenaamde RAW Edge of Piccolo stand. Met veel lef en enthousiasme presenteren zij kunst die nieuw, fris en uitgesproken is.
Beoordeel zelf hoe de jonge kunstenaar zich anno 2017 staande houdt in de kunstwereld. Wie is de aankomende Banksy, Armando of Karel Appel? Ook die grote namen zijn natuurlijk vertegenwoordigd door bekende galerieën met een lange staat van dienst. Samen zorgen de jeugd en het establishment voor een indrukwekkende en verrassende KunstRAI 2017.